Witaj

Podejrzewa, że to sprawa bardzo indywidualna.
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie tyle samo widzenie obrazów ma wpływ na LD, czy OOBE, ale zaangażowanie naszej podświadomości w to, co dzieje się przed naszymi oczyma.
Jeśli chodzi o oglądanie telewizji, to nie zaobserwowałem u siebie jej wpływu na w/w doświadczanie, a jeśli już, to raczej wpływała negatywnie.
Natomiast co do gier video, to z całą pewnością miały one u mnie znaczący wpływ na rozwój świadomego śnienia, zarówno na jego jakość, czyli osiągany poziom świadomości, jak i częstotliwość występowania.
Zjawisko to wiązałbym zarówno z dużym zaangażowaniem świadomości jak i też podświadomości w wydarzenia, w których rzekomo uczestniczyłem w trakcie gry i świadome rozróżnianie ich od fizycznej rzeczywistości.
Inna sprawa, to nasze wewnętrzne przekonania...
Jeśli jesteś przekonany, że coś ma na Ciebie taki, a nie inny wpływ, to w takim stopniu owo coś będzie wpływało na Ciebie, w jakim jesteś o tym wewnętrznie przekonany.
Pozdrawiam.
P.S.
Bardzo duży wpływ na "jakość" jak i treść snów ma poziom przeżywanych w czasie dnia emocji - im będą intensywniejsze o wyższym poziomie, tym sny będą bardziej wyraziste, emocjonujące, a co za tym idzie, łatwiejsze do zapamiętania.