Instytut Roberta Noble

Melatonina

Zaczęty przez iconka, Październik 11, 2013, 10:49:18 PM

« Naturalne wspomagacze? | Lucid Dream Tea - SWEET GALE (Myrica Gale) »

iconka

Kupiłam w aptece melatoninę.
Brałam już parę razy:

5mg - dobre spanie, jeżeli organizm nie jest zbyt mocno przemęczony.
10 mg - również dobre spanie przy zwykłym zmęczeniu.

Będąc nadmiernie przemęczona, nie mogłam nawet usnąć przy 5, czy nawet 10 mg melatoniny.

Jeżeli ktoś z Was ma też jakieś doświadczenia z melatoniną, to zapraszam to podzielenia się z nami swoimi spostrzeżeniami.
:)

Linek

Kupiłem paczkę melatoniny :) Na początek zaopatrzyłem się w tabletki po  3 mg ... Zobaczymy jak to podziała. Spróbuję wziąć na sen  oraz przed medytacją lub rekapitulacją. Za tydzień opiszę swoje doznania :)

Linek

No trochę pobawiłem się tym cudem:)

Myślę, że jest to bardzo dobry wspomagacz. Łatwo wchodzę w sen po zażyciu melatoniny no i sny są bardziej intensywne. Wiadomo by zyskać świadomość potrzebne jest coś jeszcze... nasza inicjatywa ;p  Ale dzięki melatoninie dla mnie proces wchodzenia w sen jest bardziej płynny i jakby łatwiejszy. Nie wiem czy melatonina ma coś z tym wspólnego ale też często po jej zażyciu odzyskiwałem świadomość we śnie. Bardziej jednak jestem przekonany do tego, że zadziałało zamierzenie :)
3 mg słabo działają. 6 mg już czuć efekt. Najlepiej wziąć i nie iść od razu spać tylko  coś poczytać czy nawet popatrzeć na TV. Po czasie poczujemy głęboką chęć położenia się :) Bardzo silne uczucie.

Będę prowadził dalej eksperymenty;p Muszę wypróbować jeszcze podczas medytacji.

NianiaOgg

ciekawe czy po melatoninie śpi się dłużej? to mogłoby być ehm... kłopotliwe  ;)

Linek

Jak sobie pofolgujesz to pewnie tak. Słyszałem o wielu osobach, które po melatoninie śpią jak zabici bardzo długo :) Ja np. nie mam problemu wstawać po dużej dawce melatoniny o 3 rano. Znam też osobę zaangażowaną mocno w sport, która musi brać melatoninę z racji ogromnej ilości serotoniny w ciele co też nie ma problemu ze wstawaniem... Myślę, że jest do bardzo zależne od poziomu dyscypliny każdego z nas.

Robert Noble

Linek Ty jak wstajesz o 3, to później do której śpisz? Bo wiadomo, że przerywany sen powoduje, że później chce nam się dłużej spać niż zazwyczaj.

Dyscyplina jest najważniejsza! :)

Linek

Hmmm o 4 mniej więcej staram się położyć po koncentracjach. I to zależy jak na 2 dzień mam wstawać. W tygodniu to raczej do 6 maks 7. W weekendy próbuję do oporu ale ostatnio stwierdziłem, że to głupie bo może 1 dzień faktycznie próbujesz do oporu ale 2 dzień już usprawiedliwiasz się tym, że próbujesz.
Ja normalnie mógłbym nie spać już od 3. Próbowałem tak cały miesiąc po tygodniu człowiek nie chodzi już zaspany w dzień ale ma więcej energii niż zwykle i to jest dziwne ale tak niby jest, że nadmiar snów pochłania energie.
Gorzej jest jak po przerwie idzie się spać. Bo człowiek narażony jest na folgowanie. A tak to odcinasz się od razu. Z powracaniem do snu by śnić jest jak z balansowaniem nad przepaścią :D

NianiaOgg

Ja jestem raczej zdyscyplinowana i wstaję o 5tej rano, żeby się nie spóźnić do pracy, ale ... byłoby głupio gdybym zaspała  ;)

Tomasz Barański

Melatoninę proponuję brać z witaminą B6 i to jakąś mocniejszą.
Co do przerywania snu, to miałem to samo. Szkoda, bo mi w tej kombinacji - Melatonina+WitB6 wyostrzało sny, oraz łatwiej i szybciej uzyskiwałem świadomość.
Ale ja z tym i tak bardzo często mam problemy więc, sam nie wiem co myśleć.   

Share via facebook Share via twitter

sklep ezoteryczny super produkty rozwojowe misy krysztalowe uzdrawianie strona autorska robert noble strona instytutu roberta noble strona instytutu roberta noble