Cytat: EosCris w Marzec 10, 2025, 12:34:58 PMDziś na discordzie pokazałam zdjęcie mojej tortilli, którą sobie zrobiłam kończąc 89 godzinny post (nie licząc wypitego wczoraj wieczorem rosołu). Uptuup prosiłeś o przepis, ja nie gotuję bo nie lubię więc moje dania są proste i na maxa szybkie
:
Jedna Tortilla:
Jakiś pojemnik do wymieszania jaj.
2 jajka, 2łyzki oliwy, sól do smaku, zioła prowansalskie do smaku, zblendowałam, wylałam na patelnię do naleśników, usmażyłam z jednej strony, przełożyłam na drugą położyłam 3 plastry sera, roztopił się, sałata (jak kto lubi) ja dałam łososia wędzonego na gorąco, a można położyć mięsko, szynkę czy kto co lubi, majonez kto ile lubi, pomidor pokrojony w plastry i ja dałam trochę keczupu bo lubię smak. przełożyłam na talerz i zjadłam prawie połowę![]()
![]()
Ogólnie pysznepolecam
![]()
Cytat: nautiluz w Marzec 10, 2025, 04:38:58 PMNie wiem, czy jest keto, bo z ziemniakami ale
Apropos tego, co pisał dziś Mote na disco
Łosoś, plastry ziemniaków, śmietana, masło, sól, pieprz, koper, ser żółty tarty, brytwanna.
Smarujemy, przekładamy, doprawiamy, zalewamy, prószymy serem.
Można dodać trochę pora. Można dać ciut ostrej papryki w proszku. Można też dodać jajka do sosu (żółtka), białe wino, cytryny, wywar rybny, obrane krewetki (wywar można wygotować np ze skorupek po obieranych krewetkach czy z kości po obrobieniu ryby).
I do pieca na ja wiem? 40-35 min? 165-175°?
Na końcu można dojechać na 180-200 kilka min żeby się ser doprażył.
Smacznego!