Instytut Roberta Noble

Pozycjonowanie Forum

Zaczęty przez Robert Noble, Luty 08, 2016, 07:41:48 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Robert Noble

Czy ktoś ma pomysł jak wypozycjonować forum IRN ? Z tego co zauważyłem, to znalezienie wątków związanych z tematami, które mamy założone graniczy z cudem. Google coś kiepsko wyszukuje. Nie bardzo wiem co jest przyczyną, ale wydaje mi się, że powinno to zupełnie inaczej śmigać. Zakładam ten wątek bo może ktoś wie o co w tym chodzi...

OneNight

Ja na początek zrobilbym osobną kategorie i dzialy dla OOBE oraz LD, bo jak tu zaczynalem, to sie pogubiłem, na wszystko jest jeden dział.

A tak to:
-adres jest długi, linki mogą byc nieprzyjazne dla bota google
-sprawdź sitemap
-Zobacz, czy forum jest indeksowane przez google w narzedziach webmastera

Ale to tylko moje przemyślenia :)

Robert Noble

Masz na myśli adres forum? Czy ścieżkę gdy wybierzesz już jakiś temat?
Mapa strony jest, ale zaktualizuję na nowo. Forum jest indexowane w google.

OneNight

I to i to. Chodzi o to, żeby adres był krótki i nie zawierał dużo znaków.

Spójrz: gdy wejdziesz w dział i klikniesz temat, to masz taki adres:
forum.instytutnoble.pl/nasze-doswiadczenia/23/sny-aleksandry/612/

Ale gdy klikniesz w aktualnościah lub na skrót ostatniej odpowiedzi, to masz tak:
forum.instytutnoble.pl/wiatr1000/69/dziennik-snow/1139/msg7386;topicseen#msg7386

Nie fajnie wyglądają obie wersje. W phpbb3 wyglądało to tak, że wtyczka zmieniala adres na forum.pl/nazwa-cyfry.html - tak jest czytelniej. Smf jest dziwnym wynalazkiem.

Tutaj i tak jest dobrze indeksowane forum. Ważniejsze od tych adresów są backlinki. Link do forum musi być umieszczony na innych stronach o tej tematyce.

Robert Noble

Cytat: OneNight w Luty 10, 2016, 10:07:39 PMLink do forum musi być umieszczony na innych stronach o tej tematyce.

Zgadzam się, wszystko zależy od użytkowników którzy roześlą informacje o tym, że to forum jest warte odwiedzania :) Zatem dzielmy się linkiem: https://forum.instytutnoble.pl

Robert Noble

Ciekawe, czy w googlach teraz będzie można odnaleźć forum. Może ten nowy moduł SEO...

nautiluz

Trzeba się przyjrzeć jego ustawieniom a widziałem że jest ich masa

OneNight

Temat stary, ale podpowiem jako osoba która pracowała w tej branży. Mimo że większość for internetowych umarła, to po wpisaniu "forum oobe" to forum jest bardzo nisko. Od wielu wielu lat wiadomo, że Google nie lubi adresów takie jak ma to forum, czyli link do posta to "?topic=1184.msg9725". Linki powinny być SEO friendly, więc muszą być bardziej "ludzkie" i zawierać litery związane z tytułem posta, a nie jakieś losowe cyfry i parametr "topic" jako link.

sklep ezoteryczny super produkty rozwojowe misy krysztalowe uzdrawianie strona autorska robert noble strona instytutu roberta noble strona instytutu roberta noble