Instytut Roberta Noble

Kącik kulinarny - keto

Zaczęty przez BartekP, Marzec 18, 2024, 10:26:06 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

bany

Stosowałem przez kilka tygodni. Szybkie efekty ale trudno mi było utrzymać dietę na dłuższą mete ze wzgledu na to, że wiązało sie to z przygotowywaniem osobnych posiłków (mamy 4 osobową rodzine)

Przez pierwszy tydzien bardzo brakowało węgli. Szczególnie makaronów i pieczywa. Po pierwszym tygotniu mi przeszło. Sporo kilogramów zgubiłem wtedy w kilka tygodni. Chyba z 10

EosCris

J
Cytat: bany w Marzec 21, 2024, 06:04:22 PMStosowałem przez kilka tygodni. Szybkie efekty ale trudno mi było utrzymać dietę na dłuższą mete ze wzgledu na to, że wiązało sie to z przygotowywaniem osobnych posiłków (mamy 4 osobową rodzine)

Przez pierwszy tydzien bardzo brakowało węgli. Szczególnie makaronów i pieczywa. Po pierwszym tygotniu mi przeszło. Sporo kilogramów zgubiłem wtedy w kilka tygodni. Chyba z 10

Bany jeśli chodzi o żywienie optymalne, to nie służy do tego aby schudnąć a głównie aby być zdrowym i organizm nie robił tego czego robić nie musi ponad to co robić musi ;) :D A skutkiem ubocznym jest niekiedy chudniecie. W moim przypadku niestety było odwrotnie ale to poprzez zaburzenia hormonalne. Większość osób chudnie i zdrowieje. Jeśli chodzi o poprawę wyników zdrowotnych to żywienie jest fantastyczne! Nie mylić żywienia optymalnego z ostatnią modną dietą KETO.

My mówimy keto bo jest wygodniej :) Poza Miłkiem nikt nie ma pojęcia co to za żywienie optymalne i mało kto zna dra Kwaśniewskiego i to co zapoczątkował w naszym kraju. Dziś niestety nikt nawet o nim nie wspomni z "wielkich" jutuberów keto.

bany

Cytat: EosCris w Marzec 21, 2024, 06:13:05 PMJ
Cytat: bany w Marzec 21, 2024, 06:04:22 PMStosowałem przez kilka tygodni. Szybkie efekty ale trudno mi było utrzymać dietę na dłuższą mete ze wzgledu na to, że wiązało sie to z przygotowywaniem osobnych posiłków (mamy 4 osobową rodzine)

Bany jeśli chodzi o żywienie optymalne, to nie służy do tego aby schudnąć a głównie aby być zdrowym i organizm nie robił tego czego robić nie musi ponad to co robić musi ;) :D A skutkiem ubocznym jest niekiedy chudniecie. W moim przypadku niestety było odwrotnie ale to poprzez zaburzenia hormonalne. Większość osób chudnie i zdrowieje. Jeśli chodzi o poprawę wyników zdrowotnych to żywienie jest fantastyczne! Nie mylić żywienia optymalnego z ostatnią modną dietą KETO.

My mówimy keto bo jest wygodniej :) Poza Miłkiem nikt nie ma pojęcia co to za żywienie optymalne i mało kto zna dra Kwaśniewskiego i to co zapoczątkował w naszym kraju. Dziś niestety nikt nawet o nim nie wspomni z "wielkich" jutuberów keto.

No ja typowo potrzebowałem schudnąć, bo mialem w tamtym czasie bardzo malo ruchu i tendencje do czestego zagladania do lodówy.

Z tego co pamietam to moja keto dieta polegała na ograniczeniu węgli i władowaniu dużej ilosci tluszczu do organizmu po to, żeby wprowadzic organizm w stan ketazy czy ketozy jesli dobrze pamietam. Nie wiem czy to byla ta "modna" keto czy inna keto no ale tak to wygladalo.

EosCris

Cytat: bany w Marzec 21, 2024, 06:22:03 PM
Cytat: EosCris w Marzec 21, 2024, 06:13:05 PMJ

No ja typowo potrzebowałem schudnąć, bo mialem w tamtym czasie bardzo malo ruchu i tendencje do czestego zagladania do lodówy.

Z tego co pamietam to moja keto dieta polegała na ograniczeniu węgli i władowaniu dużej ilosci tluszczu do organizmu po to, żeby wprowadzic organizm w stan ketazy czy ketozy jesli dobrze pamietam. Nie wiem czy to byla ta "modna" keto czy inna keto no ale tak to wygladalo.

Ogólnie dobrze stosowana potrafi działać cuda! Fajnie, że w ogóle byłeś otwarty i spróbowałeś :)  O:-)

Miłek

Stan ketozy nie jest spowodowany dużą ilością tłuszczu tylko niską ilością węgli. Jedząc dużo tłuszczu i zbyt dużo węgli ketozy nie będzie.

Dieta Kwaśniewskiego to dieta lecząca z chorób, których współczesna medycyna nie potrafi wyleczyć.

Chudnięcie to efekt "uboczny". Jest to spowodowane tym że tłuszcze nie odkładają się w organizmie w postaci tłuszczu. Nasz tłuszcz tworzy się z węglowodanów.

Robert Noble

Niestety nie każdy na tym żywieniu schudnie, nawet jeśli ograniczy węgle. Ale to już dłuższa historia. A tak z ciekawości to Miłek znasz jakiś optymalnie odżywiających się ludzi poza nami? :)

Miłek

Znam tylko takich którzy podejmowali próby.

EosCris

Miłek

Tak czytali.
Sam wiem po sobie jak ciężko jest zmienić tak diametralnie sposób odżywiania.

Ja mam bardzo często słabości, gdzie ja jest maniakiem zdrowego odżywiania.

Kiedyś usłyszałem takie fajne słowa o tej diecie.

Na dietę optymalna decydują się osoby nieprzeciętnie chore lub nieprzeciętnie inteligentne.

EosCris

Faktem jest, że jak ktoś zapozna się z ksiązkami dra i nic z tym nie zrobi, to faktycznie jego mózg nie działa prawidłowo :)  8)

Dlatego napisałam powyżej Bartkowi, że wystarczy przeczytać krótki wstęp w książce kucharskiej dr Kwasniewskiego i już nie potrzeba żadnych innych czytać, w niej jest wszystko jasno napisane i  wyjaśnione :)

Miłek

Przyznaję rację.
Warto spróbować. Jeśli naprawdę się przypilnuje diety optymalnej to po 10 dniach już dzieją się cuda.

Robert Noble

Cytat: Miłek w Marzec 24, 2024, 10:05:34 AMPrzyznaję rację.
Warto spróbować. Jeśli naprawdę się przypilnuje diety optymalnej to po 10 dniach już dzieją się cuda.

Ja bym tak nie nastawiał ;) Ja miałem przynajmniej 6 miesięcy zanim się przestawiłem na tłuszcze ;) No ale to dłuższa historia... Tak czy inaczej wszystko zależy od naszego organizmu i od tego co robimy. Np. gdybym nie monitorował pulsu to nawet bym nie wiedział, że tak bardzo się zmienił...

nautiluz

Czytałem na stronie wiki o Kwaśniewskim że promował też dietę alternatywnie do wysokotłuszczowej - niskotłuszczową a wysokowęglowodanową. Czy ktoś z Was zapoznał się z taką dietą w jego (dr Kwaśniewski) wydaniu? Lubię owoce mięsa raczej jem mało, fakt że przyjęcie na przykład łyżeczki tłuszczu (kokosowego - bo taki akurat miałem pod ręką) daje momentalne niemalże poczucie "wiązania", takiej jakby to określić- "koherentnej stabilności" w odczuciach zmysłów i ogółem w ciele - jakby zjednoczenie w trzech płaszczyznach się uwidaczniało - ale też może da się to osiągnąć stosując na przykład olej z nasion konopi (dobry balans 3:6:9) w dodatku do owoców i warzyw, z minimalną ilością mięsa? Pieczywa i tak jem mało jeśli już to często macę lub jakieś kukurydziane/ryżowe wypieki.

BartekP

Wczoraj uczyłem się robić kotlety, wyszły nawet dobre  :)
Smażyłem na patelni stalowej, ale nie zachartowalem jej jak zalecają w internecie i trochę się "przyklejało" mięso do patelni. Smażyłem na smalcu wołowym ale chyba za duża temperatura patelni była bo trochę się patelnia przypiekła tzn smalec. Jak polałem wodą sam się zmył ten smalec bez kombinowania.
Pytanie do mistrzów kulinarnych, macie jakieś pro tipy do smażenia?
 ;D

Miłek

Ja się pytam co to za smalec że się przypaliło?

sklep ezoteryczny super produkty rozwojowe misy krysztalowe uzdrawianie strona autorska robert noble strona instytutu roberta noble strona instytutu roberta noble