Instytut Roberta Noble

Kakao Ceremonialne - Co to i z czym to się pije i je ;)

Zaczęty przez EosCris, Kwiecień 21, 2024, 08:07:50 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

EosCris

Wrzucam opis z naszego sklepu
szamanskibeben.pl

Właściwości  Kakao Ceremonialnego:

Kakao "napój bogów" lub "czarne złoto Majów"

Ziarna kakaowca zawierają bardzo dużą ilość minerałów i składników potrzebnych dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.

Kakao jest najlepszym źródłem magnezu, który  reguluje sprawność komórek nerwowych;  chromu, fosforu, dobrze przyswajalnego przez organizm wapnia. Kakao jest największym naturalnym źródłem żelaza; jednym z najlepszych źródeł cynku, miedzi i selenu, które zwiększają wydzielanie endorfin - substancji znieczulających, co obniża poziom napięcia i stresu, dlatego po spożyciu kakao czujemy sie rozluźnieni, odprężeni i weseli.

Ziarna kakaowca są również jednym z najlepszych źródeł witaminy C, E i B. Jednak  czekolada zakupiona w sklepie ich nie zawiera, ponieważ zostają zniszczone podczas produkcji w wysokiej temperaturze. Kakao ceremonialne chroni zęby przed pruchnicą, gdyż nie zawiera cukru, który zawarty jest w typowych czekoladach na rynku światowym.
Ziarno kakaowca zawiera najwyższa dawkę antyoksydantów, a one chronią nas przed uszkodzeniem DNA, wirusami, rakiem, chorobami skóry itd.

Kakao zawiera małe ilości kofeiny i teobraminy, co powoduje, że łączy w zdrowy sposób właściwości kawy czarnej i czarnej herbaty działając ożywiająco i usuwa apatię. Nie jest toksyczne, jak czarna kawa i herbata.

Zalety i praca z Bogini Ixacao:

Otwiera przestrzeń naszego Serca,
Łączy nas z Wyższym Ja,
Wspiera wewnętrzną pracę.
Uczy empatii,
Uczy jak wydobyć z siebie to co w nas najlepsze i uczy dzielić się tym,
Pobudza kreatywność,
Leczy złamane serce.
Uzdrawia nasze ciało,
Poprawia samopoczucie,
Wycisza,
Łagodzi stany lękowe,
Leczy depresję,
Uczy koncentracji,
Uczy jak być Tu i Teraz,
Pomaga w rozpoznawaniu swoich uczuć,
Poprawia sprawność,
Pomaga w codziennej praktyce Jogi, Tai Chi, czy innych praktyk związanych z energią,
Likwiduje stres,
Daje poczucie błogości,
A do tego Wyśmienicie Smakuje!!

Dawka Ceremonialna to 40gram,
Jak sie pije codziennie to wystarczy 10 gram :)

My pijemy z mlekiem sojowym waniliowym, z mleczkiem kokosowym Real thai ale z nim troszkę dolewamy wody, bo jest bardzo ciężkie. Dodajemy miodu i róznych przypraw, jak chilli, kardamon, cynamon, anyż jak kto lubi :) a można całkiem bez niczego z wodą :)

Ja lubię czasem wypić z kawą i z masłem :) Zblendowane jest super!

kynek

Ja bardzo lubię kakao. Mocne, gorzkie, na mleku.
Kakao ma dużo magnezu co powinno wpływać pozytywnie na przewodnictwo nerwowo mięśniowe.
Ja pijam głównie dla smaku.
Eksperymentowałem niejednokrotnie ze stężeniem kakao i doszedłem do wniosku że każda jego ilość mi odpowiada 😁

BartekP

Na mnie silnie kakao działa, jakoś serducho wali, wczoraj godzinę próbowałem zasnąć, w końcu wstałem i usiadłem do rekapitulacji, skończyłem ok 3:30 hehe :)

Mniejsze dawki spróbuję :)

EosCris

Cytat: BartekP w Kwiecień 21, 2024, 08:23:29 PMNa mnie silnie kakao działa, jakoś serducho wali, wczoraj godzinę próbowałem zasnąć, w końcu wstałem i usiadłem do rekapitulacji, skończyłem ok 3:30 hehe :)

Woow! Extra, że na Ciebie tak działa! To już wiesz do czego możesz wykorzystać kakao ;)

BartekP

Cytat: EosCris w Kwiecień 21, 2024, 08:26:43 PM
Cytat: BartekP w Kwiecień 21, 2024, 08:23:29 PMNa mnie silnie kakao działa, jakoś serducho wali, wczoraj godzinę próbowałem zasnąć, w końcu wstałem i usiadłem do rekapitulacji, skończyłem ok 3:30 hehe :)

Woow! Extra, że na Ciebie tak działa! To już wiesz do czego możesz wykorzystać kakao ;)
Tylko żebym się jeszcze wyspał :)

BartekP

Jeszcze jedna kwestia, zwykle po kakao wali mi serce, a bardzo rzadko następnego dnia po czymś takim mam wyciszony umysł,
czy ktoś miewa podobnie?
Chciałbym to częściej doświadczać :)

kynek

BartekP

Cytat: kynek w Kwiecień 21, 2024, 08:55:23 PMBartek a na gorzką czekoladę też tak reagujesz?
Na mocne (powyżej 80% kakao) tak samo mam

Edit, tylko walenie serca, umysłu zwykła czekolada nie wycisza :)

kynek

Cytat: BartekP w Kwiecień 21, 2024, 08:56:14 PMNa mocne (powyżej 80% kakao) tak samo mam

Hmmm...
To może przed dalszymi eksperymentami sprawdź czy nie masz alergii na kakao. Wcale nie jest taka rzadka.

BartekP

Cytat: kynek w Kwiecień 21, 2024, 08:58:04 PM
Cytat: BartekP w Kwiecień 21, 2024, 08:56:14 PMNa mocne (powyżej 80% kakao) tak samo mam

Hmmm...
To może przed dalszymi eksperymentami sprawdź czy nie masz alergii na kakao. Wcale nie jest taka rzadka.
Jakiś kierunek jest.

EosCris

Cytat: BartekP w Kwiecień 21, 2024, 08:56:14 PM
Cytat: kynek w Kwiecień 21, 2024, 08:55:23 PMBartek a na gorzką czekoladę też tak reagujesz?
Na mocne (powyżej 80% kakao) tak samo mam

Edit, tylko walenie serca, umysłu zwykła czekolada nie wycisza :)

Kurcze nie wysłało mi porzedneij wiadomosci ::)

Zwykła czekolada zawiera masę cukru nawet ta 80% :) a nasz kakao ceremonialne to czyste kakao bez dodatków. :)
No i wiadomo, że od nas, to musi działać! :D ;)

Robert Noble

Ja jeszcze przypomnę, że nagraliśmy już kiedyś odcinek na temat kakao ceremonialnego i można w nim wyłapać bardzo ciekawe informacje.

Polecam sobie obejrzeć:

nautiluz

Przepis z dzisiaj

Mascarpone
Kakao
Miód

Wymieszać, enjoy

Można powiedzieć że na 500g mascarpone ok 2 łyżki kakao i 2 łyżki miodu.

Takie od serca ;) (2-3)

Jakiś wafelek spoko by też tam robił robotę ale sama masa też jest bardzo dobra :)

sklep ezoteryczny super produkty rozwojowe misy krysztalowe uzdrawianie strona autorska robert noble strona instytutu roberta noble strona instytutu roberta noble