Cytat: Sebastian w Lipiec 15, 2025, 06:32:28 PMSą inne drogi oczywiście, fajnie ze zauważyłeś istotną rzecz,o kontynuacji swojej Swiadomosci. Będąc na tej ścieżce ktora proponują Czarownicy EosCris i Robert Noble mamy doczynienia z rozwojem Swiadomosci i właśnie kontynuowaniem swojej tożsamości ego. Nie Będąc liściem na wietrze, wszystko tu i teraz. Pełna Świadomość teraz jak i po śmierci. Do tego prowadzi ta droga poprzez praktyki i uważność. Filary nieskazitelnosci które powinno się praktykować jako Wojownik prowadzą nas do tego celu. Niezbędne jest gromadzenie energii własnej i odpowiednie gospodarowanie nią. Ukierunkować się nie tylko na cel a na drogę, to ona jest najważniejsza. A czym jest droga? Droga jest miłością którą odkrywając daje nam jeszcze większą perspektywę na nasz cel.Cytat: Robert Noble w Lipiec 15, 2025, 02:24:23 PMCytat: Sebastian w Lipiec 15, 2025, 11:23:10 AMZacząłem zapisywać sny, których prawie w ogóle nie pamiętałem oraz włączam wasze medytacje prowadzone przed snem i staram się utrzymać świadomość jak najdłużej.
Proponuję jeszcze zastosowanie filarów nieskazitelności. Jest ich sporo, ale na dobry początek można popracować nad 4 które są opisane w Nagualu Julianie.
Przeczytałem książkę, staram się je wdrożyć w życie. Dziękuję.
Nurtuje mnie tylko pytanie o ego. Bardzo długi czas interesowała mnie filozofia buddyzmu tam głównym założeniem oświecenia jest przerwanie ciągłych inkarnacji i zjednoczenie się ze źródłem. Wy pragniecie czegoś innego zatrzymanie ego i kontynuację tej osobowości. Wiem, że brakuje mi jakiegoś elementu, żeby to zrozumieć, czy te drogi są inne czy po prostu ją czegoś nie dostrzegam?
Cytat: Robert Noble w Lipiec 15, 2025, 02:24:23 PMCytat: Sebastian w Lipiec 15, 2025, 11:23:10 AMZacząłem zapisywać sny, których prawie w ogóle nie pamiętałem oraz włączam wasze medytacje prowadzone przed snem i staram się utrzymać świadomość jak najdłużej.
Proponuję jeszcze zastosowanie filarów nieskazitelności. Jest ich sporo, ale na dobry początek można popracować nad 4 które są opisane w Nagualu Julianie.
Cytat: Sebastian w Lipiec 15, 2025, 11:23:10 AMZacząłem zapisywać sny, których prawie w ogóle nie pamiętałem oraz włączam wasze medytacje prowadzone przed snem i staram się utrzymać świadomość jak najdłużej.
CytatZnalazłem dużo praktyki wykraczającej poza to co namacalne, brakowało mi doświadczeń tego co ciężko wytłumaczyć. Czytałem o wielu rzeczach, ale ich nie doświadczałem. Tutaj też jest odpowiedź na zagadnienie tematu. Książki Roberta są drogowskazem jak wiedzę doświadczyć, a nie otrzymać. Ta forma jest dla naszego społeczeństwa mniej atrakcyjna, bo trzeba poświęcić energię.
Cytat: EosCris w Lipiec 15, 2025, 07:51:35 AMCytat: mavej w Lipiec 14, 2025, 08:44:13 PMKilka osób wg. maveja trafnie tu napisało, ludzie czytają książki dla rozrywki, a tu trafiają na treści, które wymagają wysiłku, zastanowienia się, wykonania pracy. No a oni chceli tylko się rozerwać, być nieświadomym automatem, a tu mowa jak być świadomym, a tfu 😆
Tak naprawdę nikt nikogo w żadnej książce nie zachęca do praktyk. A my Robertem robimy to na kanale. Mylicie pojęcia moi drodzy. Zanim sięgniesz po książkę to tego nie wiesz, że dobrze jest praktykować to o czym autor pisze.
Inne książki napędzają ich czytelnicy. Zatem jeśli ludzie sami napędzają tamte, to dlaczego tych nie?
@Sebastian a co konkretnie znalazłeś u nas? Ja dalej lubię Jungajedyna jego wada, ma mocno rozbuchany dialog Wewnętrzny
![]()
Cytat: mavej w Lipiec 14, 2025, 08:44:13 PMKilka osób wg. maveja trafnie tu napisało, ludzie czytają książki dla rozrywki, a tu trafiają na treści, które wymagają wysiłku, zastanowienia się, wykonania pracy. No a oni chceli tylko się rozerwać, być nieświadomym automatem, a tu mowa jak być świadomym, a tfu 😆