Instytut Roberta Noble

Rozwinąć skrzydła

Zaczęty przez arthur_77, Wrzesień 13, 2013, 01:10:20 PM

« Zrozumieć Świat | Marcin Boczek - OOBE i nie tylko »

arthur_77

,, Dzięki różnym okolicznościom, jajo orła znalazło się w kącie stodoły, gdzie kura
wysiadywała swe jaja. Z czasem mały orzełek wykluł się razem z resztą kurcząt.
Z upływem czasu młody ptak, całkiem niewytłumaczalnie, zaczął odczuwać
pragnienie latania. Mówił, wiec do swej matki, kury:, ,,Kiedy nauczę się latać?"
Biedna kura była w pełni świadomą tego, że nie potrafi latać i nie ma najmniejszego
pojęcia o tym, co robią inne ptaki, żeby wyszkolić swe młode w sztuce latania.
Wstydziła się jednak przyznać, że się do tego nie nadaje, wiec mówiła:
,,Jeszcze nie, moje dziecko, jeszcze nie. Nauczę cię, kiedy będziesz gotów".
Mijały miesiące i młody orzeł zaczął podejrzewać, że matka nie umie latać.
Lecz nie mógł się zdobyć na to, żeby się wyrwać i polecieć sam, ponieważ jego dojmująca tęsknota za lataniem została pomieszana z wdzięcznością, którą odczuwał dla ptaka, który go wysiedział."
( Anthony de Mello- ,,Modlitwa żaby")

Uważam że ten cytat z książki Tonyego de Mello doskonale oddaje to w jaki sposób środowisko, wychowanie i my sami wpływamy na swój własny rozwój. W przeciwieństwie do tej kury z opowiadania niektóre w naszym kurniku uważają że już latają doskonale i próbują innym narzucić swoją technikę. Równocześnie cieszy fakt że coraz więcej ludzi widzi niedoskonałości w takim lataniu i jednak postanawia rozwinąć skrzydła i stać się prawdziwymi orłami. Oczywiście wiąże się to z podejmowaniem różnych decyzji np. czy nie skrzywdzę kury jeśli postanowię zostać orłem? Z drugiej strony czy w imię miłości, wdzięczności muszę pozostać zwykłą kurą? Czy nie będę zbyt samolubny jeśli zajmę się swoimi sprawami/rozwojem? A z drugiej strony- może to inne kury są samolubne jeśli  próbują mnie zatrzymać w kurniku?... Podobają mi się takie opowiastki bo zmuszają do myślenia i szukania odpowiedzi na pytania, dylematy. Oczywiście najlepiej robić to we własnym wnętrzu. I nawet zbytnio nie słuchając tych wszystkich mistrzów choćby byli jak najbardziej oświeceni- bo lepiej podążać własną ścieżką ze swoimi myślami niż w świetle kogoś innego. No i każdy ma swoją indywidualną przecież ścieżkę. Nikt za nas nie dojdzie do celu i dla każdego nawet ten ostateczny cel będzie jawił się nieco inaczej...
Podejrzewam że większość forumowiczów jest tutaj właśnie dlatego że postanowiła rozwinąć skrzydła więc temat może mało oryginalny :)... Ale postanowiłem go wrzucić- potrzeba chwili :)
Może na forum trafi ktoś kto dopiero zaczyna szukać swojej ścieżki i zainspiruje się cytatem :)

Shining Light

Dziękuję za cytat, jest celny.
Piwo masz za niego ode mnie :)

Bardzo zabawne są relacje między orłem i kurami.
Dziś na czacie sobie żartowaliśmy z tych najrózniejszych przegłupich i prześmiesznych sytuacji.

Stara prawda mówi:
Kiedy ludzie się śmieją, demony nie mają do nich dostępu :)
<smiech> <smiech> <smiech>

Rozwijajmy skrzydła, nie zabraniajmy tego samego robić kurom.
Nikt nie jest lepszy od drugiego, tylko każde z nas jest unikalnie niepowtarzalnie inne, niż drudzy ludzie.
I ta różnica, na litość Boską, nie sprowadza się tylko do różnicy płci i do poziomu inteligencji. :o

Bądźmy sobą :)
Radujmy się ze swego istnienia i współistnienia z drugimi ludźmi  <smiech> <smiech> <smiech>

NianiaOgg

Jeśli czujesz się od kogoś lepszy, panie "orzeł" to niechybny znak, że z orła masz co najwyżej orli nos, reszta twojej osoby podobniejszą jest raczej do nabzdyczonego indora.
Rozwiń skrzydła jeśli umiesz i odleć z tego kurnika, zamiast gdakać po próżnicy.

arthur_77

Nianiu skąd pomysł że czuję się od kogoś lepszy???

NianiaOgg

Artur, ojej, to nie do ciebie była ta moja uwaga! przepraszam jeśli sprawiłam ci przykrość!

arthur_77

A to małe nieporozumienie :)... i spokojnie, tak szybko się nie obrażam hi hi

NianiaOgg

Share via facebook Share via twitter
sklep ezoteryczny super produkty rozwojowe misy krysztalowe uzdrawianie strona autorska robert noble strona instytutu roberta noble strona instytutu roberta noble