Instytut Roberta Noble

Rekapitulacja - pytania na liva

Zaczęty przez BartekP, Październik 04, 2023, 09:23:18 PM

« Zatrzymanie świata - zatrzymanie wewnętrznego dialogu | Duch jest moim Nagualem »

BartekP

Zakładam posta do wpisywania pytań do liva o rekapitulacji. :)

Oto moje pytania:

1. Pozycja ciała - zakładam że ma być wygodna żeby można było się skupić na wnętrzu, czy mają być proste plecy? Ja siadam w fotelu, nie jestem w pełni wyprostowany, co spłyca oddech. Też mam tendencje do krzyżowania rąk i nóg, tzw. pozycja zamknięta, czy to nie blokuje odczuć/rekapitulacji?

2. Oddech - w poprzednim punkcie pisałem że spłycam oddech jak siedzę, czy zwracać uwagę na to jak oddycham, pogłębiać, stosować jakąś technikę, czy nie ma to znaczenia? (Robert polecał mi spróbować głębokich oddechów)

3. Emocje z przeszłości - dla mnie oczywiste jest że rekapitulujemy sytuacje które były dla nas trudne (dużo energii zostało w nich), a czy jak coś wspominamy jako przyjemne to czy też to rekapitulujemy?

4. W "Nagualu Julianie" Robert pisze o przywoływaniu energii z przeszłości, EosCris często wspomina na youtubie że trzeba także "oddwać" energię którą ktoś w nas zostawił, proszę o rozwinięcie tematu.

5. W jaki sposób drzewa mogą pomagać w rekapitulacji? Co jeszcze może pomagać?

Na razie tyle, jak będę miał więcej pytań to dopiszę :)

Robert Noble

Bardzo dobre pytania. Z pewnością będą przydatne dla naszego lajwa. Czekamy na więcej. Ten temat jak już Cris wspomniała może zająć nam jeszcze kilka spotkań. Można by książkę o tym napisać ;)

EosCris

Cytat: Robert Noble w Październik 04, 2023, 10:22:52 PMBardzo dobre pytania. Z pewnością będą przydatne dla naszego lajwa. Czekamy na więcej. Ten temat jak już Cris wspomniała może zająć nam jeszcze kilka spotkań. Można by książkę o tym napisać ;)

Z tego co widzę, to na pewno na jednym spotkaniu sie nie skończy :D  :D

Cytat: BartekP w Październik 04, 2023, 09:23:18 PMZakładam posta do wpisywania pytań do liva o rekapitulacji. :)

Oto moje pytania:

1. Pozycja ciała - zakładam że ma być wygodna żeby można było się skupić na wnętrzu, czy mają być proste plecy? Ja siadam w fotelu, nie jestem w pełni wyprostowany, co spłyca oddech. Też mam tendencje do krzyżowania rąk i nóg, tzw. pozycja zamknięta, czy to nie blokuje odczuć/rekapitulacji?

2. Oddech - w poprzednim punkcie pisałem że spłycam oddech jak siedzę, czy zwracać uwagę na to jak oddycham, pogłębiać, stosować jakąś technikę, czy nie ma to znaczenia? (Robert polecał mi spróbować głębokich oddechów)

3. Emocje z przeszłości - dla mnie oczywiste jest że rekapitulujemy sytuacje które były dla nas trudne (dużo energii zostało w nich), a czy jak coś wspominamy jako przyjemne to czy też to rekapitulujemy?

4. W "Nagualu Julianie" Robert pisze o przywoływaniu energii z przeszłości, EosCris często wspomina na youtubie że trzeba także "oddwać" energię którą ktoś w nas zostawił, proszę o rozwinięcie tematu.

5. W jaki sposób drzewa mogą pomagać w rekapitulacji? Co jeszcze może pomagać?

Na razie tyle, jak będę miał więcej pytań to dopiszę :)

Świetne pytania Bartek! Odniesiemy się do nich na pewno!

:)

BartekP

Kolejna porcja pytań :)

- przeskakiwanie między wspomnieniami - myślę że warto to poruszyć  (EosCris mówiła o tym jak się widzieliśmy), miałem taką tendencję że co chwila sobie przypominałem coś nowego i tak przeskakiwałem, teraz robię jedno wspomnienie na raz i jak sobie coś innego przypominam to zapisuje na liście na później.

- blokady w ciele - co jak czujemy jakąś blokadę w ciele, ale nie możemy powiązać z jakimś konkretnym wydarzeniem?

- uproszczenie rekapitulacji - Robert wspominał że można robić rekapitulację w trakcie spaceru, czy np. robienia remontu :) , albo połączyć z intensywnym oddychaniem, jak to robić? Ja robię według opisu z książki "Nagual Juian" czy jest jakaś uproszczona wersja tej techniki? Np. wyrażamy intencje odzyskania energii i tyle :). Wspominaliście o innych technikach rekapitulacji, czy wystarczy ta którą pokazał Zachariasz?

- lista do rekapitulacji - czy jest potrzebna czy nie? Ja robię listę i sporo wydarzeń mi się przypomina jak piszę. Czy są jakieś zalecenia co do sposobu robienia listy? Czy może wystarczy skanowanie ciała w poszukiwaniu blokad?

- rekapitulacja dla mężczyzn i kobiet - mówiliście że są różnice w robieniu. Na co zwracać uwagę?

- podróż szamańska - jak ma się rekapitulacja do odzyskiwania duszy w podróży szamańskiej? :)

- misy - mówiliście kiedyś że można się wspomóc misami w procesie rekapitulacji, jak to robić?

- techniki inne - czy można wspomagać rekapitulację innymi technikami?
np.:
-- oddech: --- oddychanie holotropowe i inne,
-- praca z ciałem:
--- masaż (Robert mówił że tyko jak się trafi odpowiedni masażysta),
--- automasaż (opisany w książce "Siła spokoju. Droga miłującego pokój wojownika" Dana Millmana),
--- tre - wywoływanie drżeń ciała w celu rozładowania napięcia układu nerwowego. Może uwolnić blokady i odkryć stłumione wspomnienia.
Filmik o tre:

Przykład tre:

Chyba wszystko :), chociaż kto wie :)

BartekP

Więcej pytań :)

- odnośnie technik oddechowych, spotkałem się z twierdzeniem że oddychanie przez nos uspokaja, a przez usta wzmacnia emocje. Czy macie jakeś doświadczenia w tym temacie? Można by to wykorzystać w rekapitulacji.

- rozpoczęcie i zakończenie sesji rekapitulacji - czy robić coś jak siadam do rekapitulacji, żeby podkreślić intencje, a  na zakończenie, np podziękowanie lub coś podobnego, czy to niepotrzebne tworzenie rytuałów?

- było wcześniej o wspomaganiu się technikami oddechowymi i pracą z ciałem. To dodam jeszcze techniki około-psychologiczne :) , którymi można by się wesprzeć:
-- radykalne wybaczanie (na razie jestem w trakcie lektury książki);
-- praca z wewnętrznym dzieckiem - sporo psychologów o tym mówi;
-- ho'oponopono - wydaje się podobne do rekapitulacji.
Tu pytanie czy warto, czy szkoda czasu na to? 

- ciało energetyczne - chyba najważniejsze pytanie :) - mówiliście niedawno na livie (w tym o oszczędzaniu energii) że jest powiązane z rekapitulacją (czy coś podobnego :) ) - tu poproszę obszerne wyjaśnienie :) . Jak to jest powiązane, intencja, rekapitulacja i ciało energetyczne, może jest jeszcze coś o czym nie wiemy :).

Jeszcze napiszę o swoim doświadczeniu z intensywnym oddychaniem tzw. holotropowym, jak oddycham tak jakiś czas to pojawiają się ruchy ciała podobnie jak w technice tre (to na filmiku wyżej), czyli wychodzi że można to łączyć, a nawet samo się łączy. Wydaje mi się że jakby do tego dodać uproszczoną technikę rekapitulacji to by sporo blokad ruszyło.
Ale zastanawiam się czy na tym etapie co jestem robić bardziej delikatnie rekapitulację?

Uff... chyba wszystko :)

EosCris

Dobra! Wystarczy pytań :D postaramy sie na nie odpowiedzieć. My podamy naszą metodę/y i wybierzesz, która Ci pasuje i będziesz cisnął tylko z nią  \>:D  Do końca :)

Ana

Jak zrekapitulować negatywne doświadczenia z przeszłości żeby nie miały takiego wpływu na teraz?
 Czy mogę poprosić o pomoc w uzdrowieniu w obe?

BartekP

Jeszcze nasunęła mi się myśl, myślę że ważna :), można robić rekapitulację skanując ciało lub z robieniem listy. Tyle metod znam. W przypadku robienia listy ważna jest kolejność, priorytety od czego zaczynać rekapitulację. Chyba ostatni temat :)

kynek

Czy jest możliwe nie zostawienie energii w dalszej przeszłości?
Jeżeli mnie męczy jakiś temat wałkuję go tak długo na wszystkie strony aż beznamiętnie zostaje tam gdzie się rozpoczął z pełną akceptacją.
Może podświadomie robię rekapitulację na bieżąco? Hmmm...

BartekP

Cytat: EosCris w Październik 08, 2023, 07:44:16 PMDobra! Wystarczy pytań :D postaramy sie na nie odpowiedzieć. My podamy naszą metodę/y i wybierzesz, która Ci pasuje i będziesz cisnął tylko z nią  \>:D  Do końca :)

Chodzi mi o informację na co szkoda czasu i co warto robić, plus na co zwracać uwagę w tym co warto robić :)
Jak za dużo pytań to zredagujcie i odpowiedzcie na to co uznacie za ważne i będzie dobrze :)

kynek

Cytat: EosCris w Październik 08, 2023, 07:44:16 PMDobra! Wystarczy pytań

Nie wierzę!  ;D  ;D  ;D
Pytań nigdy dość. Jak live'ów nie starczy to na encyklopedię będą jak znalazł  :D

Robert Noble

Cytat: Ana w Październik 08, 2023, 08:22:17 PMJak zrekapitulować negatywne doświadczenia z przeszłości żeby nie miały takiego wpływu na teraz?

Aniu no właśnie na tym polega cała rekapitulacja o której mówimy cały czas, a jeszcze dodatkowo opowiemy na lajwie :) Ja już powiedziałem, że macie wystarczająco dużo aby to robić, ale i tak będzie to przydatne, gdy nagramy tego lajwa.

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi, chodzi Ci o twoje uzdrowienie?

Robert Noble

Cytat: kynek w Październik 08, 2023, 09:29:14 PM
Cytat: EosCris w Październik 08, 2023, 07:44:16 PMDobra! Wystarczy pytań

Nie wierzę!  ;D  ;D  ;D
Pytań nigdy dość. Jak live'ów nie starczy to na encyklopedię będą jak znalazł  :D

Cris chodziło nie o to, że już macie nie zadawać pytań. Tylko nie folgować sobie w nadmiernym komplikowaniu.

EosCris

Cytat: Robert Noble w Październik 08, 2023, 09:46:13 PM
Cytat: Ana w Październik 08, 2023, 08:22:17 PMJak zrekapitulować negatywne doświadczenia z przeszłości żeby nie miały takiego wpływu na teraz?

Aniu no właśnie na tym polega cała rekapitulacja o której mówimy cały czas, a jeszcze dodatkowo opowiemy na lajwie :) Ja już powiedziałem, że macie wystarczająco dużo aby to robić, ale i tak będzie to przydatne, gdy nagramy tego lajwa.

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi, chodzi Ci o twoje uzdrowienie?

Umysł to takie dziwne stworzenie... zamiast zacząć działać, on wciąż chce wiedzieć co ma robić  ::)  ???  I wciąż i wciąż mu mało.
Wiedza Czarowników jest właśnie po to aby uciszyć to stworzenie i zacząć działać!

A reszta to masturbacja umysłowa :)

Robert Noble

A żeby było jeszcze śmieszniej, wszystko o czym teraz mowa, jest zawarte w udostępnionym rozdziale "Opanowanie umysłu" z książki Tajemnicy.

Share via facebook Share via twitter

sklep ezoteryczny super produkty rozwojowe misy krysztalowe uzdrawianie strona autorska robert noble strona instytutu roberta noble strona instytutu roberta noble