Instytut Roberta Noble

Internet - najtaniej, najszybciej, w mieście i na wsi

Zaczęty przez nautiluz, Kwiecień 02, 2026, 02:12:15 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

nautiluz

Witam!

Borykałem się z problemem powolnego internetu. Chciałem połączyć: szybkość (dla mnie wystarczające 25Mbps+), cenę (płaciłem dotychczas za mobilny ~20zł/mies), brak uwiązania na umowę (mobilny prepaid).

W mojej okolicy jedyną opcją alternatywną był stały internet w cenie ~50zł/mies i umowie na 12-24mies.

Znalazłem na forum elektroda informacje o polecanym sposobie - karta starter nju mobile. Cena: 5zł (lub na portalu w hurcie od ~2.50zł/szt). Po zgodzie na informacje marketingowe (które i tak nie wadzą gdy karta siedzi w modemie) i uruchomienie promocji - 500GB na start - mamy przez miesiąc 500GB z maksymalną prędkością 5G za 2.50-5zł.

Gdy karta zawoła o doładowanie - możemy je zrobić (za ok 25zł/mies) lub wyrzucić i włożyć nową - powtarzając proceder. Nie testowałem jeszcze sposobu "na wyrzucanie" - nie miałem pod ręką aktywnych kart - natomiast nawet doładowując i tak jest to dobra oferta (500GB/mies, LTE+ lub 5G zależnie od zasięgu, 25-30zł/mies - na moje potrzeby w większości wystarcza).

Pozostaje kwestia modemu. Na forum elektrody oraz eko.one.pl możemy poczytać o sposobie odnalezienia zasięgu w naszej lokalizacji (i doborze operatora - nie wszędzie nju będzie the best) oraz o doborze routera.

W moim przypadku wybór padł na Netgear LBR20. Kluczowe aspekty które przemówiły za jego zakupem:

- pełna agregacja pasm LTE (czyli najlepsze wykorzystanie zasobów w danej lokalizacji - szczególnie istotne gdy jest wiele nadajników i odbiorników w okolicy, np w mieście)
- łatwość instalacji OpenWRT (bez kombinowania - po prostu wgrywa się plik przez stronę konfiguracji routera)
- dobry zasięg i stabilne działanie modemu i routera (co nie jest standardem w tych urządzeniach - resety modemów itp zdarzają się u konkurencji)
- cena poniżej 500zł (na portalu znalazłem z rokiem gwarancji za 350zł)

OpenWRT, w skrócie, daje mi możliwość ustawienia dwóch kluczowych dla mnie rzeczy:

- blokady reklam i niechcianych treści na poziomie routera
- QoS dla pasma czyli gdy ściągam duży plik to fortnite nadal działa, youtube nie tnie i można rozmawiać przez discord

Dodatkowym bonusem tego routera jest:

- możliwość podłączenia zewnętrznych anten LTE bezpośrednio (bez demontażu urządzenia)
- możliwość wlutowania innego modemu (np 5G) jeśli by zdecydował w przyszłości że LTE to za mało

Po całej operacji (wymiany starego modemu na ten):

- prędkości wzrosły do ~60Mbps DL (poprzednio oscylowały 15-20Mbps)
- mogę ustawić QoS (niskie pingi przy wysyceniu łącza - np ściągając jakiś plik)
- mam dodatkowe funkcje w postaci adblocka na routerze (i wszystko inne co oferuje OpenWRT)

Polecam

Nemo

Cytat: nautiluz w Kwiecień 02, 2026, 02:12:15 PMGdy karta zawoła o doładowanie - możemy je zrobić (za ok 25zł/mies) lub wyrzucić i włożyć nową - powtarzając proceder. Nie testowałem jeszcze sposobu "na wyrzucanie" - nie miałem pod ręką aktywnych kart - natomiast nawet doładowując i tak jest to dobra oferta (500GB/mies, LTE+ lub 5G zależnie od zasięgu, 25-30zł/mies - na moje potrzeby w większości wystarcza).

Tak robie jak potrzebuję podgląd tarczy na 600m+ podczas treningu. Używam starych telefonów jako kamer do tarczy i akurat ja biorę dwie simkarty z orange za 5zł. Tyle co oferują internetu mi starczy. A po treningu wywalam.
I nie musze rejestrować  ^-^

Hrabina Jeżowa

Polak potrafi!

P.S. Nautiluz dla mnie jesteś jednak Budowniczym :)

nautiluz

Cytat: Nemo w Kwiecień 02, 2026, 07:08:32 PMTak robie jak potrzebuję podgląd tarczy na 600m+ podczas treningu. Używam starych telefonów jako kamer do tarczy i akurat ja biorę dwie simkarty z orange za 5zł. Tyle co oferują internetu mi starczy. A po treningu wywalam.
I nie musze rejestrować  ^-^

Działa bez rejestracji? Ciekawe, w nju karta żeby internet ruszył wymaga zarejestrowania numeru.

sklep ezoteryczny super produkty rozwojowe misy krysztalowe uzdrawianie strona autorska robert noble strona instytutu roberta noble strona instytutu roberta noble