No, że Robert pstanowił wrzucić przepis zupy z ciecierzycy, to ja wrzucę przpies na szybki i pyszny chleb. :)
- 4szkl mąki pszennej
- 2 szkl mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 1 op drożdży instant (7 g ok dwie łyżeczki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu lub 1 łyżeczka cukru
- 2 pełne szkl ciepłej wody ( ja wlewam gorącą)
- (opcjponalnie) nasiona kminku, płesznika, i siemia lnianego. Ja dodaje wszystko na co mi przyjdzie ochota :)
Mąkę, sól, drożdze, wszystkie nasiona wrzucamy do miski mieszamy. Wlewamy oliwę, miód, wodę i wszystko łączymy w jedną masę. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk to podsypujemy delikatnie mąką dłonie i sciągamy nadmiar ciasta aby ręce były w miarę suchę wyrzucamy wszystko na stolnicę, (blat się nie obrazi jeśli nie ma w domu stolnicy ;) ) wyrabiamy dokłądnie ciasto przez kilka minut aż będzie sprężyste i przestanie sie kleić. W razie potrzeby podsypujemy małe ilości mąki.
Jeśli ciasto jest już dobrze wyrobione, formujemy porządany kształt chleba bądź wkładamy do 2 foremek chlebowych, posypujemy mąką bądź jak ktoś lubi sezamem lub makiem( ja nacinam dodatkowo nożem aby chleb pękał w tych miejscach) i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, czas oczekiwania 1 godzina.
Po godzinie wkałdamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni ( ja piekę w termoobiegu w 180 stopniach). Pieczemy przez 45- 50 min (ja piekę 45min).
zdjęcie mojego cudeńka pysznego :D
Czekam na Wasze propozycje :D
Ale pychota ;D
Świetnie wygląda i zapewne świetnie smakuje. Zrobię sobie taki chlebek tylko najpierw upiekę taki z ziarnami, który zakupiłem w biedronce. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jako iż lubię się chwalić o efektach poinformuję na forum :)
Dziś wieczorem sobie upieke :) tylko muszę mąkę i nasionka kupi :p
Całkiem zapomniałem o tym moim chlebie :) pewnie gdzieś tam na półce już wysechł albo całkiem spleśniał :) Trudno teraz odpalam maszynę i piękne pyszności. Ostatni z cebulką był niczego sobie :) Ola czekam na Twój wypiek...
No to się doczekasz :P hehe już pozostawiony do wyrośnięcia ;) ciekawe co mi wyjdzie tym razem :D zrobiłam mieszankę, że ho ho ;) ciekawe co będzie ::) wpadnij wieczorem to Cie poczęstuję kromeczką cieplutkiego chlebusia :D
Kusząca propozycja ale pogoda trochę mnie zniechęca. Cieplutki jest najlepszy, nawet na drugi dzień to już nie to samo...
Otóż to! nie to samo, jakoś mi dizś nie smakował tak jak wczoraj :(
Jak się da dużo ketchupu to jest ok :) Ale czekam na kolejne wypieki by mieć porównanie :)
Bardzo często robię w domu samodzielnie chleb, korzystając z wielu przepisów, jednak nie robiłam jeszcze takiego. Jutro wykorzystam przepis.
To podziel się jak Ci wyszedł, jak już zrobisz :) :D
Ostatnio piekłam chleb gryczany i wyszedł bardzo dobrze. Staram przestawić się na inną dietę, ograniczam jedzenie białej mąki, pszenicy i dużej ilości przetworzonych rzeczy. To znacznie wpływa na moją koncentrację, ćwiczenia i ogólnie na jakość życia.
Mój chleb kukurydziany z gotowej mieszanki, trochę zmodyfikowany przeze mnie, dodałam zmieloną dynię, słonecznik i siemię lniane i migdały i orzechy i dodaje wszystko co akurat mam pod ręką, pycha .
Ja ostatnio robiłam chleb ryzowo bananowy. Był pyszny! :)
Jeszcze piekłam ziemniaczany, też był super!! ;)
Kazdy kto bedzie szanowal okruch chleba nigdy nie bedzie glodny a wrecz bogaty i ten okruch podzieli
Tu się muszę zgodzić, że dzielenie się chlebem smakuje najlepiej :)
Co do tego bananowego chleba EosCris to zaskoczyło mnie, że w ogóle nie szło tych bananów wyczuć. Jakby ich smak zupełnie wyparował...