Forum Instytut Roberta Noble

ROZWÓJ ŚWIADOMOŚCI => ZDROWIE UZDRAWIANIE SPORT ODŻYWIANIE => Wątek zaczęty przez: Robert Noble w Maj 05, 2016, 09:31:59 AM

Tytuł: Pokrzywa zwyczajna i jej właściwości
Wiadomość wysłana przez: Robert Noble w Maj 05, 2016, 09:31:59 AM
8 ważnych właściwości pokrzywy zwyczajnej!

(http://www.wikirose.pl/2015/05/8-waznych-wasciwosci-pokrzywy-zwyczajnej.html#comments)  (http://www.wikirose.pl/2015/05/8-waznych-wasciwosci-pokrzywy-zwyczajnej.html)
(http://goo.gl/uxA4KP)Pokrzywa zwyczajna od dawna wszechstronnie użytkowana jako roślina lecznicza i kosmetyczna. ze względu na skład chemiczny stanowi cenne źródło substancji wykorzystywanych w leczeniu wielu dolegliwości

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) od dawna wszechstronnie użytkowana jako roślina lecznicza i kosmetyczna, przy czym wśród roślin użytkowych należy do najbardziej niedocenianych i zwykle kojarzona jest z pieczeniem, swędzeniem oraz bąblami na skórze. A to za sprawą pokrywających całą roślinę włosków wywołujących pieczenie spowodowane występowaniem w nich min. takich substancji, jak kwas mrówkowy, histamina i serotonina. Jednak pokrzywa ze względu na skład chemiczny stanowi cenne źródło substancji wykorzystywanych w leczeniu wielu dolegliwości. Z tego względu od pradziejów jest uważana za jedną z cenniejszych roślin stosowanych i wykorzystywanych w ziołolecznictwie (fitoterapii), kuchni, kosmetyce, a także w przemyśle. O jej właściwościach leczniczych pisał już w starożytności m.in. Hipokrates.


W średniowieczu chwaliła jej właściwości Hildegarda z Bingen. Albert Wielki (teolog, filozof - znany z obszernej wiedzy przyrodniczej) opisywał jej zastosowanie przędzalnicze. Hieronim Bock (jeden z ojców niemieckiej botaniki - XVI wieku) wskazywał ją jako jedną z najważniejszych roślin użytkowych o wielostronnych zastosowaniach. W XIX wieku roślina została zapomniana i traktowana tylko jako pokarm dla ubogich. Wracała do łask jednak w czasach kryzysu (np. podczas wojen światowych). W końcu XX wieku wraz z rozwojem wiedzy o jej właściwościach leczniczych, kosmetycznych, żywieniowych oraz wraz z rosnącym zapotrzebowaniem na naturalne produkty – pokrzywa zyskała ponownie na znaczeniu i popularności i coraz częściej pojawia się w życiu człowieka pod bardzo różnymi postaciami.

Tytuł: Odp: Pokrzywa zwyczajna i jej właściwości
Wiadomość wysłana przez: EosCris w Maj 05, 2016, 11:16:10 AM
Bardzo lubię pić pokrzywę, ostatnio piję razem z liśćmi maliny :)