Zdrowe odżywianie to podstawa dobrego samopoczucia. Miałem okazję przekonać się osobiście, że jest tak naprawdę.
Proponuję zatem pyszną zupkę.
A oto przepis:
Składniki:
- Ciecierzyca (pół paczki ok. 200g)
- Marchew (2szt)
- Ziemniaki (2szt)
- Por lub Cebula
Przyprawy: Kumin, Curry, Cynamon, Sól
Sposób przygotowania:
Ciecierzyce zalać wrzątkiem i gotować co najmniej 1h następnie pokrojone składniki dorzucić do garnka i zalać wodą ponad warzywa (na dwa palce ;) ). Dodać przyprawy (1 łyżka Kuminu, łyżeczkę Curry, szczyptę cynamonu i soli). Z przyprawami można pokombinować według własnego gustu ;)
Gotować to wszystko razem ok 30 min.
Po wystygnięciu zmiksować blenderem i zupa gotowa!
Normalnie jutro gotuję :D Dzięki Roberto za przepis :-*
Może jeszcze jakieś by się tu znalazły zdrowe przepisy ::)
Myślę, że warto wstawiać takie nasze sprawdzone przepisy. Niebawem będę robił zupę fasolową to pochwalę się i zamieszczę przepis :)
A o to moja zupka :)
Troszkę go Robercie zmodyfikowałam pod siebie, mam nadzieję, że się gniewać nie będziesz ;)
Ja miałam ugotowany rosół a że mi zostało na następny dzień to postanowiłam, że ugotuję do tego ziemniaki z ciecierzycą i będzie pyszna zupka :)
Nie będę pisała, jak sie robi rosół, bo większość chyba wie ;) (jeśli nie, to uzupełnie przepis bez problemu :) )
Moje przyprawy( nie dodawałam cynamonu i curry):
3 ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę/ posiekać
pół pęczka pietruszki zielonej
pół łyżeczki imbiru w proszku
pół łyżeczki galgantu
1 łyżka sosu sojowego
0,5 łyżki kminu ( ja dawałam cały, bo w moździerzu nie bardzo chciał sie rozgnieść ;) )
sół lub vegeta do smaku
Ciecierzycę najlepiej namoczyć dzień wcześniej (szybciej sie gotuje), gotować w tej samej wodzie w której stała. Pogotować z 15 min i wrzucić ziemniaki. Razem gotowac do miękkości dodając sos sojowy i trochę soli.
Z rosołu wyciągnąć warzywa, zblendować, ugotowane ziemniaki i ciecierzycę również.
Połączone składniki wrzucić do rosołu dodać przyprawy i podgotować wszystkie razem dla połaczenia smaków jakieś 15 minut na wolnym ogniu.
wlać na talerz przyozdobić listkiem pietruszki i zachwycać się smakiem :D
To moja zupka :)
Olu twoja wersja zupki wygląda bardzo apetycznie. Jako iż bardzo lubię rosół, jestem przekonany, że zjadłbym z wielkim apetytem.
Dekoracja zupki czymś zielonym daje zupełnie inny efekt :) Poprawię się następnym razem.