Instytut Roberta Noble

Dlaczego ludzie nie fiksują się...

Zaczęty przez Robert Noble, Lipiec 12, 2025, 08:03:50 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Robert Noble

Zastanawialiście się dlaczego ludzie nie fiksują się na książkach Roberta Noble? Ciekawi mnie, Wasze zdanie, jeśli wcześniej o tym nie myśleliście, to teraz macie okazję.

Matlej

Bo po przeczytaniu nie pamiętają o czym były więc nie są w stanie zbudować trwałego systemu przekonań, które by było atrakcyjne dla ego.

nautiluz

Ja jak się im przyjrzę, w całości, to czuję tylko serce. Serce nie może się fiksować tak jak umysł. Więc żeby umysł to zrobił, to musi najpierw posłuchać serca, albo musimy go zmusić do tego, żeby robił to, o co go poprosimy. To trudne i na starcie wiele osób odpadnie - wytłumaczy sobie np że te książki to jakieś pierdoły albo że to za trudne albo że jeszcze nie teraz.

Ana

Bo nie chcą wziąść odpowiedzialności za swoje Życie. Zeby poszerzyć swoją Świadomość potrzebna jest ciągla praca nad sobą poprzez praktyki i nieskazitelnosc, ae ludzie nie chcą tego robić, wolą się oszukiwać ze są szczęśliwi tak jak żyją.

Nemo

Doskonałe pytanie Robert! Ciekawe co mi przyjdzie, jakie słowa napiszę hehh......(po ok 15 minutach zadumy)

Sprawa jest podobna ale ujęta z innej perspektywy jak w "Książki o rozwoju świadomości są niszowe?" Nie chcąc się powtarzać powiem też troszkę inaczej.
W jednym zdaniu to Twoje książki Robert, pachną jak tęsknota, która wie, że wolność jest możliwa — ale patrzy dookoła i widzi, że większość śni sen więzienia z własnej woli. - THE END hehe

Idąc dalej......

Więzienia, które jest wygodne, pełne rozrywek, opisane przez fizykę czyli znane, pełne zmartwień, trosk i radości. Któż by chciał szukać czegoś więcej!?!?! Chyba tylko szaleńcy hehehe
Czyli jak to się mówi: paradoksalnie człowiek woli znane cierpienie niż nieznane wyzwolenie. A ograniczenia dają poczucie kontroli, sztuczne ale jednak. Typu "wiem kim jestem" - informatyk, piosenkarz itp. Wolność z kolei wymaga odpuszczenia tożsamości a to może oznaczać w dalszej perspektywie śmierć ego.
A tego przecież nie chcemy w świecie ekranów, dramatów, opinii, produktów, lęków i sam diabeł lepiej by nie wymyślił czego tam jeszcze  >:D 

W takim pejzażu książki o wolności brzmią dziwnie.
Systemy typu polityka, edukacja, praca, NFZ, wojsko,  lepiej funkcjonują jeśli człowiek wierzy że potrzebuje przewodnika. A Twoje książki Robert mówią :
,,Jesteś swoim przewodnikiem.
Zajrzyj w ciemność. Tam jest światło."

Dlatego też ludzie nie fiksują się na Twoich książkach bo wolność nie błyszczy na półce, nie jest produktem, nie da się jej sprzedać, dlatego nie trafia do mas ale zauważ też, że nigdy nie była dla mas :)

Dlatego też może z wikipedią nie idzie tak łatwo, zasięg kanału yt nie jest większy od tego co jest, nie masz tylu aktywnych wspierających ilu mógłbyś mieć.......w idealnym świecie. Ale co tam jesteśmy tutaj i magia dzieje się dzisiaj i może przełamywanie tego oporu w świadomości innych i swojej zrodzi niewyobrażalne efekty, przynajmniej ja na to liczę :)   <dj>

Uptuup

1. Wprowadzenie w życie tego co jest w książkach wymaga wysiłku.

2. Książki trafiają do małej grupy ludzi sądząc po ilości widzów na kanale. Jak zrobią się modne z jakiegoś powodu, wtedy trafią też do ludzi którzy mają tendencje do fiksowania się, ale tacy ludzie mogą fiksować się na dowolnych rzeczach :)

Mote

Bo 99% ludzi nie interesuje rozwój duchowy, spora część po przeczytaniu uzna książki za fantastyke. Ludzie wierzą, że sen to tylko sen ewentualnie podchodzą do snu ze strony psychologi.

A tak w ogóle to "fiksowanie" się nie jest dla mnie pozytywnym określeniem.

Sebastian

Bo to jeszcze nie ich moment, droga do przebudzenia przeważnie następuje etapami. To o czym piszesz i do czego skłaniasz jest poniżej ich energetycznych/wibracyjnych potencjałów.

EosCris

to ciekawe, dlaczego jest tak wielu czytelników jakiegoś moena, monroe, newtona, howkinsa, czy tolle? i ich książki jakos są popularne. i czytają je miliony oraz polecają. to co oni mają lepsze wibracje? czy jak?

Sebastian

Ja nie jestem od oceniania wibracji, jestem w zgodzie z twierdzeniem, że  przyciągamy to co odwzorowuje nasza jaźń. Ja trafiłem na Junga, zacząłem go czytać i doszedłem do wniosku, że nie wykorzystuje potencjału snu i "przypadkiem" trafiłem na Was. Czy Wasza droga jest jedną? Na pewno jest czymś czego ja szukałem.

nautiluz

Cytat: EosCris w Lipiec 14, 2025, 12:37:14 PMto ciekawe, dlaczego jest tak wielu czytelników jakiegoś moena, monroe, newtona, howkinsa, czy tolle? i ich książki jakos są popularne. i czytają je miliony oraz polecają. to co oni mają lepsze wibracje? czy jak?

Pewnie dlatego, że oni nie żyją

Robert Noble

Cytat: Jan w Lipiec 12, 2025, 09:08:49 AMBo po przeczytaniu nie pamiętają o czym były więc nie są w stanie zbudować trwałego systemu przekonań, które by było atrakcyjne dla ego.

Obawiam się, że po przeczytaniu innych książek też ich nie pamiętają.

Mote

Jest wielu autorów,którzy nie odnoszą takiego sukcesu jak Moen czy Monroe to nie znaczy, że ich treści są słabe.

Następna sprawa to to, że piszą w języku angielskim każdy którego wymieniłeś
 to daje światowe zasięgi.
Nie wiem czy promowały ich duże wydawnictwa...?

mavej

Kilka osób wg. maveja trafnie tu napisało, ludzie czytają książki dla rozrywki, a tu trafiają na treści, które wymagają wysiłku, zastanowienia się, wykonania pracy. No a oni chceli tylko się rozerwać, być nieświadomym automatem, a tu mowa jak być świadomym, a tfu 😆

EosCris

Cytat: mavej w Lipiec 14, 2025, 08:44:13 PMKilka osób wg. maveja trafnie tu napisało, ludzie czytają książki dla rozrywki, a tu trafiają na treści, które wymagają wysiłku, zastanowienia się, wykonania pracy. No a oni chceli tylko się rozerwać, być nieświadomym automatem, a tu mowa jak być świadomym, a tfu 😆

Tak naprawdę nikt nikogo w żadnej książce nie zachęca do praktyk. A my Robertem robimy to na kanale. Mylicie pojęcia moi drodzy. Zanim sięgniesz po książkę to tego nie wiesz, że dobrze jest praktykować to o czym autor pisze.

Inne książki napędzają ich czytelnicy. Zatem jeśli ludzie sami napędzają tamte, to dlaczego tych nie?

@Sebastian a co konkretnie znalazłeś u nas? Ja dalej lubię Junga ;) jedyna jego wada, ma mocno rozbuchany dialog Wewnętrzny  ;) 

sklep ezoteryczny super produkty rozwojowe misy krysztalowe uzdrawianie strona autorska robert noble strona instytutu roberta noble strona instytutu roberta noble